Treceți la conținutul principal

Lifturi pentru blocurile de patru etaje?

Un pensionar din Braşov a scris proiectul tehnic pentru construcţia de elevatoare şi pentru blocurile mici.
De multe ori simţim nevoia unui mic ajutor atunci când urcăm scările, pentru cei care locuiesc în blocuri cu patru etaje acesta reprezentând ceva utopic. „Nu e deloc o utopie”, ne spune Septimiu Voina, pensionar care locuieşte în Bucureşti, dar care la origine este braşovean. Acesta ne explică faptul că cei în vârstă, persoanele cu handicap, dar nu numai aceste categorii, au un mare dezavantaj dacă locuiesc într-un bloc cu patru etaje: „Gândiţi-vă cât de greu îi este unui bătrân să urce 3 – 4 etaje cu sacoşele în mâini”. Pensionarul are o idee inovativă, care, în opinia sa ar rezolva această problemă. El propune un lift exterior, din care să se poată pătrunde în casa scării. Realizarea unui astfel de proiect nu ar pune probleme din punct de vedere al rezistenţei, deoarece aşa cum declară domnul Voina, „blocurile sunt construite din panouri şi ar trebui doar să decupăm câte un panou la fiecare etaj, cât să putem monta o uşă de acces dinspre lift”. Staţiile liftului ar fi reprezentate de către spaţiile de odihnă dintre etaje, iar în aceste condiţii, locatarii ar urca până la o astfel de oprire, urmând apoi a coborî jumătate de etaj. Excepţie ar face etajul patru, acesta fiind singurul pentru care braşovenii trebuie să folosească scările, pentru a urca de la ultima staţie. „Am studiat zona şi sunt trei tipuri de blocuri. Pentru două din ele, liftul ar trebui pus în spatele blocului, pe partea opusă intrării în scară,  iar pentru a treia categorie, construcţia ar trebui să fie făcută exact lângă intrarea în bloc. Cred că sunt peste 500 de blocuri în Braşov care ar avea nevoie de aşa ceva” îşi expune pensionarul ideea. „Persoane de vârsta a treia vor exista mereu pentru că, îmbătrânim cu toţii, generaţiile se schimbă” explică domnul Voina utilitatea liftului. El consideră că astfel s-ar aduce şi un plus din punct de vedere al aspectului, dacă s-ar folosi o structură metalică şi pereţi de sticlă.
Clădiri pentru care liftul trebuie construit în spatele blocului, diametral opus faţă de intrarea în scară.

Blocuri pentru care liftul trebuie construit alăturat intrării în scară, la un unghi de 45 de grade. Pentru acestea, la fiecare etaj este necesară şi construcţia unui mic culoar de acces în casa scării.
Schiţă a construcţiei elevatorului, realizată de pensionarul Septimiu Voina.
 
Un asemenea proiect ar costa aproape 60.000 de euro

O firmă specializată în construcţia de elevatoare a analizat ideea lui Septimiu Voina şi a apreciat că un asemenea lift ar costa în jur de 20.000 de euro. În această sumă ar intra doar construcţia liftului în sine, pe lângă acesta fiind necesare lucrări de amenajare a puţului, precum şi demolarea pereţilor şi amenajarea uşii de legătură dintre lift şi casa scării pentru fiecare nivel în parte. Costurile totale ale unui asemenea proiect s-ar ridica la aproximativ 48.000 de euro, cu tot cu TVA şi taxele necesare avizării, suma urmând a ajunge la 59.000 de euro. Pensionarul a calculat şi cât ar trebui să cheltuiască locatarii unei scări pentru ca ideea sa să poată fi pusă în practică, fiecare familie urmând a scoate din buzunar aproape 5.000 de euro. „Bineînţeles, este o sumă extrem de mare pentru o familie, însă investiţia poate fi făcută cu fonduri europene sau cu alte forme de finanţare. Un exemplu de succes în Braşov, din acest punct de vedere, a fost programul de izolare termică a blocurilor”, a declarat Septimiu Voina.

Staţiile liftului s-ar situa pe „zona de odihnă”, între etaje.
 
 
 SEPTIMIU SEVER VOINA. De profesie inginer în industria lemnului, domnul Voina locuieşte în Bucureşti de 40 de ani, dar s-a născut în Braşov. Dorind să se întoarcă acasă, îşi caută un apartament în zona cartierului Astra, astfel venindu-i şi ideea liftului.

Comentarii